לחבר שלי יש על הזרוע קעקוע עם הלוגו של חברת "אפל". הוא הסביר לי שהטכנולוגיה של אפל היא סוג של דת ושסטיב ג'ובס הוא האפיפיור. אחד מהכתרים הרבים שנקשרו לראשו של ג'ובס היה התואר "גאון פרזנטציה". מכיוון שפרזנטציה היא הדת שלי, כבר מזמן סיקרן אותי לבדוק מבחינה מקצועית את שיטת הפרזנטציה של סטיב ג'ובס. לאחר מותו של ג'ובס בטרם עת לפני מספר שבועות, החלטתי להקדיש מאמר מיוחד לזכרו של אחד הפרזנטרים הבולטים של התקופה.
לטובת המשימה צפיתי במספר סרטוני פרזנטציה פופולריים במיוחד של ג'ובס ביוטיוב. לאחר ניתוח מיקרו כירורגי הצלחתי להבחין בכמה דפוסי פרזנטציה שיטתיים שלו. לאור הקונצנזוס הכל כך גדול בנוגע לאיכות הפרזנטציה של ממציא האייפֶד, האייפוֹן והאייפוֹד, החלטתי לא להיות אייפּוֹץ ולשתף אתכם בתובנות שמצאתי, וגם בתשובתי לשאלה: האם אכן היה סטיב ג'ובס גאון פרזנטציה?
1. דפוס הפשטות זמרת- העל ג'ניפר לופז שרה פעם: "I'm still jenny from the block". האיש השווה מיליארדים, שהמציא את המוצרים הטכנולוגיים המתוחכמים ביותר של התקופה, נהג להגיע לפרזנטציות שלו לבוש בג'ינס, חולצה שחורה חלקה ונעלי ספורט. המצגות של ג'ובס היו פשוטות, מינימליסטיות ומסודרות - בלי לוגואים מקושקשים, בלי רקעים מהטיול במאצ'ו-פיצ'ו, בלי אנימציות עם קולות של מצלמה, ובלי שטיחים של מלל בפונט 8. גם בנוגע לטרמינולוגיה אימץ ג'ובס את הכלל: "דבר שקשוקה, לא סושי" ולא התחכם במילים גבוהות או במונחים מקצועיים שגם גוגל לא מכיר. הוא דיבר בגובה העיניים ובשפה בהירה ומובנת, והקהל קנה את ג'ובס וקנה גם את המוצרים.
2. דפוס גילוי הלב קהל בפרזנטציה אוהב אינטימיות ופתיחות. אמנים כמו שלמה ארצי, עידן רייכל ואחרים הבינו את זה היטב. ג'ובס ידע מה הלקוחות שלו אוהבים לשמוע. בפרזנטציות שלו מול קהל, בדרך כלל קהל של מאות או אלפי אנשים, הוא נהג לדבר בפתיחות, כמי שמשתף את קבוצת החברים הקרובה שלו בסוד פרטי שמותר לו לספר רק להם. בנאומו מול חברי מועצת העיירה קופרטינו בחודש יוני השנה - נאום שנועד להשיג את אישור המועצה לבניית בניין המשרדים החדש והעצום של אפל בעיירה - סיפר להם ג'ובס בפתיחות נוסטלגית על הקשר הרגשי המיוחד שלו לעיירה מאז החל לעבוד בה בגיל 13. בנאומו המפורסם בשנת 2005 בטקס הסיום של בוגרי אוניברסיטת סטנפורד, סיפר ג'ובס לקהל בגילוי לב על חייו כילד מאומץ ועני, על העובדה שהוא עצמו מעולם לא סיים אוניברסיטה, ועל מחלת הסרטן שעימה החל להתמודד בשנים האחרונות. הקהל, כמו שמיכת פוך, יודע להחזיר חום למי שמחמם אותו ראשון.
3. דפוס ההתלהבות סטיב ג'ובס נהנה מהעבודה שלו. בפרזנטציות ההשקה של האייפוד, האייפון והאייפד ניכרה התשוקה של ג'ובס בשפת הגוף שלו, באינטונציית הקול שלו, וגם בבחירת המילים המתלהבות שבהן הרבה להשתמש: "cool", "beautiful", "amazing", "incredible", "best", "dream"…. כמו במקרה של מטיפים דתיים, השכנוע העצמי והשלמות העצמית של ג'ובס הדביקו את הקהל.
4. דפוס המחשת התועלות לקהל בפרזנטציות שלו נהג סטיב ג'ובס ליישם בשיטתיות ראויה לציון את אחד המרכיבים החשובים ביותר והמסובכים ביותר של פרזנטציה אפקטיבית - המחשת התועלות שיצמחו לקהל בעקבות הפרזנטציה. בדומה לילד המחבר את הנקודות הממוספרות במשחק "קו נקודה" ובונה בהדרגה את הציור השלם, כך היה ג'ובס מצליח לקחת פריטים אקראיים שהיו מפוזרים במציאות, ולחבר אותם לכדי תמונת מציאות בהירה בעלת משמעות ותועלת לקהל.
בפרזנטציות השקת המוצרים למשל, לא הסתפק ג'ובס בהצגת המוצר החדש ואופן השימוש בו. הוא מיקם את המוצר החדש בגלקסיית המוצרים הקיימים כבר בשוק, ובכך אפשר לקהל להבין מדוע המוצר החדש טוב ומתאים להם יותר מהמוצרים הקיימים. בהשקת האייפד הוא מיקם את המוצר החדש בין הלפ-טופ והאייפון, ובכך המחיש כיצד האייפד עדיף עליהם במילוי צרכים שונים של המשתמש כגון קריאת ספרים וירטואליים.
בפרזנטציה מול חברי מועצת קופרטינו הציג ג'ובס לחברי המועצה צילומי לוויין, תרשימים, ותמונות אילוסטרציה של מתחם המשרדים החדש כשהוא משתלב עם הארכיטקטורה הכללית באיזור. ג'ובס ציין שאפל גייסה את הארכיטקטים הטובים ביותר בעולם כדי ליצור בניין משרדים ייחודי, "היפה ביותר בעולם" לדבריו, שיאכלס 12,000 עובדים, ייבָּנה בתוך תוואי נוף ירוק ונקי, ויהווה מקור גאווה גדולה לעיירה הקטנה. במה שנשמע כמו גרסת שכנוע מעודנת ל"חָבָל על הפנים שלך", הוא לא שכח להדגיש גם את העובדה שאפל היא משלמת המיסים הגדולה ביותר בעיירה, וחבל שתעבור לשלם מיסים במקום אחר, וכן שאפל מעסיקה ומטפחת כשרונות מקומיים רבים, וחבל אם תאלץ לעבור לפתח את ההון האנושי בעיירה אחרת. חברי המועצה הבינו די מהר שמדובר בחברה שיש לה עיר ולא ההיפך.
5. דפוס החזרה על מסר מרכזי ג'ובס נהג לחזור על המסר המרכזי מספר פעמים במהלך הפרזנטציה, כדי לוודא שהמסר אכן נצרב בתודעה. בפרזנטציה באוניברסיטת סטנפורד חזר והדגיש בפני הסטודנטים המסיימים את הצורך לבחור בעבודה שבאה מהלב. בפרזנטציה מול מועצת קופרטינו חזר והדגיש את שלושת המסרים המרכזיים שהיו דרושים כדי לשכנע את המועצה לאשר את הקמת מתחם המשרדים: אפל היא משלמת המיסים הגדולה ביותר בעיירה; אפל מעסיקה ומטפחת כשרונות מקומיים; אפל מחוייבת לאיכות הסביבה. המסר עבר. משעשע היה לראות איך לקראת סוף הפרזנטציה שלף ראש המועצה מתיקו את האייפד שלו, והראה לג'ובס שגם הוא בעצם סוג של מעריץ.
6. דפוס ההתכוננות מראש אצל ג'ובס לא היו חלטורות ולא אלתורים. כל פסיק בפרזנטציות שלו תוכנן בקפידה מראש. לפעמים היה נדמה שגם את הגירודים באף הוא תזמן מראש. ג'ובס הקפיד לבחור מראש את המילים, לארגן את המסר בראשי פרקים ולבנות מצגות וויזואליות עם הרבה חשיבה מוקדמת על הפרטים הקטנים. התפעול המדוייק של המצגות ושאר העזרים במהלך הפרזנטציות של ג'ובס היה תוצר של סדרת חזרות ואימונים.
ג'ובס ידע להשתמש גם בטכניקת "המסר הספונטני- המתוכנן". בלא מעט מקרים הוא נהג להכניס "קטנות" למתחריו כאילו בדרך אגב, אבל למעשה היה זה מהלך יזום, מחושב ומתוכנן היטב. בנאומו בסטנפורד הקניט את מייקרוסופט על כך ש - windows העתיקו מאפל את הממשק. בראיון משותף עם ביל גייטס בוועידת ה 5D בשנת 2007 הוא לא התבייש להתלוצץ בפניו של גייטס עצמו על כך שבעלי ה - pc משתמשים בהמוניהם בתוכנת ה I-tunes של אפל, שמהווה בשבילם לדבריו "כוס מים קרים בגיהנום". הערות אגב כאילו-ספונטניות כאלה אהב ג'ובס להשחיל גם בפרזנטציות ההשקה של מוצרי אפל. ג'ובס לא היה פראייר. הוא ידע שרוב האנשים בעולם משתמשים ב - windows. זו היתה דרכו השיווקית לחזק את מותג "אפל", ולנסות לשדל את משתמשי ה - pc לשדרג למק ואת משתמשי המק להגדיל למק-רויאל.
האם היה סטיב ג'ובס גאון פרזנטציה?
לטעמי סטיב ג'ובס היה גאון טכנולוגיה, אבל לא גאון פרזנטציה. משמעות הגאונות בתחום מסויים היא להבין את המציאות בתחום הרבה לפני האחרים, או להמציא משהו שאף אחד לא חשב עליו קודם. ג'ובס הביא בשורה חדשה לטכנולוגיה, אבל לא לפרזנטציה. הוא פשוט ידע להשתמש היטב בכללי הפרזנטציה הקיימים.
בנוסף - חלק גדול מהאהדה הציבורית לפרזנטציות של ג'ובס ניתן לייחס למעמדו האישי-עסקי ולא לעצם הפרזנטציה. אם אותה פרזנטציה בדיוק היתה מבוצעת על ידי אדם אחר, היא היתה זוכה להתעניינות נמוכה הרבה יותר. ג'ובס היה מסוג האנשים שכשהם דיברו, אנשים אחרים הקשיבו וביצעו. הסלוגן של אתר ההרצאות המפורסם TED הוא: "Riveting talks by remarkable people". הסלוגן מדבר על רעיונות ועל אנשים ולא על פרזנטציות. ב - TED נמצאים האנשים המרתקים והבולטים ביותר בעולם והרעיונות המרתקים והבולטים ביותר בעולם, לא בהכרח הפרזנטציות הטובות ביותר בעולם. הפרזנטציות הן רק האמצעי לפגוש את התוכן ואת האנשים - שהם העניין המרכזי והחשוב כאן.
הקהל הנלהב שהשתתף בפרזנטציות ההשקה של האייפוד, האייפון והאייפד התעניין בעיקר במוצרים עצמם. הפרזנטציה של ג'ובס רק הוסיפה צבע לחגיגה הטכנולוגית שממילא היתה קורית. אצל סטיב ג'ובס השיטה עבדה הפוך מהרגיל - התוכן המזהיר הוא זה שיצר הילה לפרזנטציה. כלומר המוצר והאדם שדרגו את העטיפה ולא ההיפך. אנחנו מכירים את זה מהעבודה - כשהבוס מספר בדיחה, כל העובדים צוחקים. לא כי הוא אלוף בלספר בדיחות. כי הוא הבוס.