top of page
חיפוש

על אכיפת החוק למניעת הטרדה מינית בארגונים

  • תמונת הסופר/ת: אופיר צומן
    אופיר צומן
  • 26 באוק׳ 2007
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 21 באוג׳ 2024

סיירת-ניירת

משרד התמ"ת אוכף החוק למניעת הטרדה מינית בארגונים בדרך הקלה: תקנון על הקיר.


ביום שלישי השבוע החלה סיירת של עשרות מפקחי משרד התמ"ת, בשיתוף עם עובדות מהרשות לקידום מעמד האישה, במבצע לאכיפת החוק למניעת הטרדה מינית בארגונים. צריך לשבח את משרד התמ"ת על היוזמה לאכוף חוקי עבודה, עם זאת יש תחושה של צליפות טובות אבל במטרה הלא נכונה.


התקנות למניעת הטרדה מינית מטילות על המעביד שתי חובות "עשה": למנוע הטרדות מראש ולטפל ביעילות בהטרדות לאחר שכבר קרו. התקנות מפרטות שלושה מנגנוני ביצוע: קיום פעולות הדרכה, מינוי אחת מעובדות הארגון כאחראית למניעת הטרדה מינית ותליית תקנון המפרט את הוראות החוק במקום בולט לעין.


הדרכה היא ללא ספק המנגנון האפקטיבי ביותר לשינוי חשיבתי והתנהגותי. אנשי מכירות, אנשי שירות ובוגרי עתודה ניהולית הם כולם תוצרים של הדרכה. מינוי אחראית אף הוא אמצעי יעיל וחשוב, עם זאת המציאות מוכיחה שדרושים שני תנאים מוקדמים לתפקיד האחראית: היא חייבת להיות מנהלת בכירה, אחרת היא תתקשה לנהל בירור עם מנהלים בכירים ממנה; פרט לכך היא חייבת להיות אדם סובלני ומחויב במיוחד, שכן תפקיד האחראית מתווסף לתפקידה העיקרי ונתפס כנטל, ולכן קשה לבצע אותו בהתלהבות.


תקנון תלוי הוא מנגנון שיעילותו נמוכה מאוד. עובדים לא נוהגים לעצור באמצע יום עבודה מול לוח המודעות ולקרוא תקנון של שמונה עמודים. גם תקנון של עמוד אחד לא יעיל שהרי דרגת הפירוט בו מינימלית. מי שזקוק למידע בנושא הטרדה מינית, יעדיף ברוב המקרים לחפש אותו באופן פרטי ודיסקרטי באינטרנט או במוקדי סיוע שונים. בנוסף - תקנון להבדיל מחוק, לא נתפס כמסמך מחייב או מעצב התנהגות אלא כהמלצה שאין לה שיניים, כדוגמת סעיפים שונים בתקנון הכנסת, בתקנון ההתאחדות לכדורגל או בתקנוני פורומים באינטרנט. המסקנה היא שלתליית תקנון במקום עבודה קיימים תחליפים טובים יותר מחוץ למקום העבודה, לעומת זאת לקיום הדרכות ולמינוי אחראית במקום העבודה - אין תחליף טוב יותר בחוץ.


מתוך שלושת מנגנוני הביצוע הנ"ל בחר משרד התמ"ת להתמקד דווקא בתקנון, כלומר משרד התמ"ת בחר לאכוף דווקא את המנגנון הטכני והפחות יעיל. למה? כי זה הרבה יותר קל. באים מפקחים, מסתכלים על הקירות, מסמנים "וי" והנה יש אכיפה – הארגון עבר את המבחן. על הדרך גם מציעים בנימוס לקיים הדרכות ולהכשיר אחראית. המפסידים מנוהל סיירת-ניירת הם הארגונים עצמם, שמקבלים את תו התקן המרגיע לטווח הקצר, אך בטווח הארוך מסתכנים בתביעות עתק. אכיפה טובה שמה את האדם במרכז לא את הנייר.


קנס מיותר


מספרים על רועה צאן שיצא השכם בבוקר עם הכבשים שלו לשדה. לפתע ניגש אליו אדם לבוש בחליפה ושאל אותו: מה אוכלות הכבשים שלך? ענה הרועה: הן אוכלות עשב, עלים וצמחים. אמר האיש עם החליפה: אני נציג של המשרד לאיכות הסביבה ואני קונס אותך ב-12,900 שקלים מתוקף החוק שקובע שלכבשים אסור להשחית את הצומח. למחרת שב רועה הצאן עם העדר לשדה ולפתע שוב הופיע מולו אדם לבוש חליפה ושאל אותו: מה אוכלות הכבשים שלך? הרועה שלמד לקח ענה: הן אוכלות סטייקים, שניצלים ועופות צלויים. אמר האיש עם החליפה: אני נציג של משרד החקלאות ואני קונס אותך ב-12,900 שקלים מתוקף החוק שקובע שאסור להשאיר בשר באוויר הפתוח ללא קירור מחשש לפגיעה בבריאות הציבור. למחרת חזר הרועה לשדה ושוב הופיע מולו אדם עם חליפה ושאל אותו: מה אוכלות הכבשים שלך? הרועה חשב רגע וענה: אני נותן לכל כבשה 20 שקל שתקנה מה שהיא רוצה...


הפסיכולוג הידוע אברהם מאסלו אמר פעם כי כאשר הכלי היחיד שיש לך הוא פטיש, כל בעיה מזכירה לך מסמר. המשמעות: אתה משתמש בכלי היחיד שאתה מכיר כדי לפתור בעיות המצריכות לפעמים כלים אחרים.


בענייננו - ישנן עבירות "כמותית" שניתן למדוד אותן פיזית כגון אי תשלום שכר מינימום לעובדים, זיהום הסביבה והעדר ציוד מיגון ובטיחות.

במקרה כזה הקנס הכספי הוא העונש ההולם, כיוון שהוא כלי כמותי שבא לפתור בעיה כמותית. הטרדה מינית אינה בעיה כמותית אלא בעיה איכותית שמצריכה פתרונות איכותיים כמו הדרכה, גיבוי של מנהלים ותרבות ארגונית מכבדת. מניסיון אישי רב שנים, אני יכול להעיד כי בארגונים יש רצון כן ואמיתי לקיים את החוק למניעת הטרדה מינית וליצור סביבה טובה יותר לעובדים. אך הם צריכים הכוונה, כלים ושיתוף פעולה מצד הרשות. רשויות אכיפה ככלל מכירות בעיקר פתרונות של ענישה כמותית: קנסות, מאסרים והגבלות. זה יותר קל, יותר מהיר ולא מצריך מחשבה עמוקה: פעולה X גוררת את התגובה Y שכתובה בספר הנהלים. הטלת קנסות על העדר תקנון מחטיאה את המטרה, ויוצרת יחסי יריבות במקום יחסי שיתוף פעולה.


במקום להוציא כסף על קורסי הכשרה ומשכורות לעשרות מפקחים, ייטיב לעשות משרד התמ"ת אם יקדיש דף אחד באתר האינטרנט שלו לריכוז של חומר בנושא מניעת הטרדה מינית: החוק, התקנות, התקנון לדוגמה, פסקי דין נבחרים, מאמרים, חדשות ועדכונים. כך יוכל כל עובד או מנהל בארגון להוריד למחשבו האישי כלי עבודה אמיתיים וממוקדים למניעת הטרדות ולטיפול בהן, במקום לרוץ עם דף ונעץ לקיר הקרוב בכל פעם שמגיעה ביקורת, מפחד הקנסת"ח – קנס שכולו כסת"ח.

 
 
bottom of page