top of page

מה אתם הייתם עושים אם הייתם נתקלים באחת מהדילמות הבאות:

דילמת הפיטורין - אתה מנהל צוות עובדים. בגלל צמצומים בחברה הוטל עליך למרבה הצער לפטר אחד מהעובדים שלך. אתה מתלבט בין שניים: עובד צעיר רווק ויעיל, או עובד מבוגר בעל משפחה וילדים שיעילותו נמוכה הרבה יותר. מצד אחד - הצעיר חיוני יותר לחברה מהמבוגר. מצד שני - סביר שאם יפוטר הצעיר, הוא ימצא עבודה אחרת במהירות ויינזק הרבה פחות מהמבוגר. את מי מהם היית מפטר?

דילמת הבגידה - בשעה טובה קיבלת הזמנה לחתונתה של חברתך הטובה. לתדהמתך, שבוע לפני החתונה נודע לך ממקור מהימן מאוד, שבמהלך מסיבת הרווקים שלו, קיים בעלה המיועד של חברתך יחסים מיניים עם אישה אחרת, ולמעשה בגד בחברתך. האם תספרי על כך לחברתך לפני החתונה?

הדילמות האלה, ועוד רבות אחרות, הן דילמות קשות ואמיתיות שבהן הזדמן לי לסייע לאנשים להכריע במרוצת השנים. אני חי ונושם את תחום האתיקה והקוד האתי כבר למעלה מחמש עשרה שנה. לימדתי במשך ארבע שנים את הקורס "אתיקה וקבלת החלטות מוסריות" במסגרת Executive MBA באוניברסיטה העברית, ולאחר מכן במשך חמש שנים באוניברסיטת בן גוריון.

במקביל אני עוסק בייעוץ והדרכה לכתיבה ולהטמעה אפקטיבית של קודים אתיים בארגונים, ומנחה סדנאות בנושא אתיקה וקבלת החלטות מוסריות בפרקטיקה במגוון ארגונים עסקיים, ציבוריים ואקדמיים. הצד התקשורתי של העיסוק בנושא זה כולל כתיבת מאמרים בעיתונות בנושאי אתיקה והגשת הפינה "תשמעו סיפור" בטלוויזיה המקומית ברחובות, שעוסקת בין השאר גם בנושאים של אתיקה וקוד אתי.

למה כל כך חשוב להעביר ביקורת
מדוע לפעמים צריך להפר את הכללים
איך קובעים מי "נורמלי" ומי "לא נורמלי"
מהי דילמה מוסרית ואיך מכריעים בה נכון
הכרעה פרקטית בדילמות מוסריות מהשטח

 

לאורך השנים פיתחתי התמחות מיוחדת באתיקה פרקטית, אתיקה תכל'ס. זה אומר שבעלי תפקידים בארגונים או אנשים פרטיים שנתקלים בדילמות מוסריות בשטח - בעבודה או בחיים האישיים - כבר לא צריכים לסמוך על האינטואיציה ולהכריע רק על פי תחושת בטן.

 

הניסיון מלמד שזה לא ממש יעיל. הם פונים אלי, וביחד אנחנו מנתחים את הדילמה ומכריעים בה בצורה שיטתית, נכונה ומנומקת. זה חוסך להם הרבה זמן, סיכון, ייסורי מצפון ולעיתים גם נדודי שינה.

אפליקציה נהדרת ועוזרת! השתמשתי בה לקבלת החלטה אחרת והיא עזרה לי

האפליקציה ידידותית, פשוטה ומובנת

כלי מצוין להתמודד עם דילמות מוסריות שמנהלים חווים ביומיום שלהם

בהחלט כלי מעשי יום יומי. בוודאי אשתמש בה בעתיד

העבודה עם האפליקציה מאפשרת פרספקטיבות נוספות שלא עלו בדעתי וגורמת לי לישון טוב יותר עם ההחלטה

ככל שהתקדמתי עם האפליקציה כך גדל הפער בין הפעולה שנקטתי בזמן אמת לבין מה שהיה מוסרי יותר לעשות, וכך בהלימה גדלה הבושה העצמית

מדגם משובי המשתמשים במודל קבלת ההחלטות המוסריות
אופיר צומן - האפליקציה

לשם כך פיתחתי כלי עבודה - אפליקציה ממוחשבת מיוחדת ובה מודל שיטתי לקבלת החלטות מוסריות. המודל מבוסס על שמונה תיאוריות מוסר מובילות והוא מאוד אפקטיבי. במהלך שנים האחרונות השתמשו במודל השיטתי הזה מעל שש מאות אנשים - סטודנטים, מנהלים ועובדים - והצליחו בעזרתו להכריע נכון בדילמות מוסריות שהטרידו וייסרו אותם במשך תקופה ארוכה.

 

הסטטיסטיקה כאן די מדהימה: כמחצית מהאנשים שהשתמשו במודל השיטתי הצהירו שהעבודה עם המודל גרם להן להבין שההחלטה המקורית והאינטואיטיבית שלהם בדילמה היתה שגויה מבחינה מוסרית. זאת דרמה של ממש!! הנה הרצאה קצרה שמסבירה איך פועלת האפליקציה.

קוד אתי בארגון - טעויות ויתרונות

ארגונים רבים אוהבים לנסח קוד אתי, אבל לפחות ממה שהזדמן לי לראות, רובם עושים את זה באופן אינטואיטיבי ושגוי. הניסיון מלמד שישנן חמש טעויות נפוצות שחשוב להימנע מהן: א. הגדרה לא נכונה או לא ברורה של מטרות הקוד ב. הגדרה לא נכונה או לא ברורה של בעלי העניין של הקוד, שהם האנשים או הגופים המושפעים מהקוד ג. היעדר דוגמה אישית מצד מנהלי הארגון ד. היעדר תוכנית הדרכה שיטתית ואפקטיבית להטמעת הקוד האתי בדי.אנ.איי הארגוני ה. היעדר אסתטיקה בתהליך יצירת הקוד, מה שגורם לקוד להיות מזוהה עם שעמום וטרחנות במקום עם הנאה, עניין וכריזמה, ומפחית משמעותית את סיכויי ההצלחה של הקוד.

 

ליצירה ולהטמעה נכונה של הקוד האתי בארגון יש תועלות רבות:

  • מחקר המנהיגות מראה קשר הדוק בין מנהיגות כריזמטית לבין הטמעת חזון וקוד אתי בארגון.

  • החקיקה ההולכת ומתגבשת בישראל וזו הקיימת בארה"ב דורשות הטמעת קוד אתי. 

  • שיפור ניהול הסיכונים ומניעה מראש של תביעות נגד הארגון. 

  • חיזוק האמון בין ההנהלה לעובדים והגברת שביעות הרצון וההזדהות עם הארגון. 

  • שיפור הביטחון העצמי של העובדים בקבלת החלטות וחיסכון בזמן ניהולי למנהלים. 

  • שיפור תדמית הארגון בפני משקיעים, לקוחות, גורמי ממשל והציבור בכללותו. 

  • שיקוף וחידוד משמעותיים של התרבות, הזהות והערכים הארגוניים. 

  • יצירת כלי ניהולי להערכת תפקוד עובדים ולהערכת תפקוד הארגון כולו ביחס לענף. 

  • קוד אתי משתלם כלכלית ועסקית לאורך זמן גם לארגונים קטנים ובינוניים. 

  • תהליך היצירה וההטמעה של קוד אתי יכול להיות וצריך להיות חווייתי, מפתיע ומהנה מאוד. מניסיון!

החוק הוא הפשע המושלם

תיאוריית קונספירציה על ליהוק דביר בנדק להנחיית "הכל הולך"

על צביעות ביישום ערכים יהודיים

אל תשפטו כל כך מהר: על פרשת אלעזר שטרן ומירי רגב

ליצירה והטמעה של קוד אתי, לסדנאות אתיקה, ולהדרכה בפתרון דילמות מוסריות.
צור קשר עם אופיר.
bottom of page