"מנטורינג" הוא הדרכה אישית או חניכה אישית המתבצעת עם המודרך אחד על אחד, בעברית או באנגלית. על סמך הרבה ניסיון פרקטי, בתוספת ידע מתוך מחקרים וספרות מקצועית, פיתחתי לאורך השנים שלושה מודלים שיטתיים של מנטורינג בשלושה תחומים, ואף בחנתי את האפקטיביות שלהם בשטח:
-
מנטורינג בנושא פרזנטציה, שכנוע והשפעה
שדרוג אפקטיביות השכנוע במגוון מצבים: ראיונות עבודה, שיחות שכר, הופעה מול קהל, הופעה בתקשורת, שיווק עצמי, משא ומתן, גיוס כספים, הסברה, כתיבת נאומים, שפת גוף, התמודדות עם פחד קהל, טיפול בהתנגדויות, בניית הרצאה על בסיס סיפור חיים או מומחיות תוכן ועוד. ההדרכה האישית מבוססת על מודל ששת השלבים לפרזנטציה אפקטיבית וכוללת גם סימולציות מצולמות.
-
מנטורינג בנושא אפקטיביות אישית וניהול קריירה
שדרוג האפקטיביות בבחירה, תעדוף וביצוע של משימות, בחירת קריירה, ניהול קריירה, ניהול אינטראקציות בינאישיות עם הסביבה, ופיתוח הכריזמה. ההדרכה האישית מבוססת על מודל משולש הכריזמה וכוללת גם מילוי שאלונים, תרגילים וסימולציות.
-
מנטורינג בנושא ליווי וחניכת מנהלים בשטח OJT - on the job training
ההדרכה מבוססת על מודל מנטורינג שיטתי ייחודי ומודולרי, המיושם בהתאמה מלאה לצורכי המנהל ולסדרי העדיפויות שלו. תכני המנטורינג כוללים בין השאר: דפוסי קבלת החלטות, אסטרטגיות מנהיגות ניהול והשפעה, גיבוש תפיסה ניהולית וערכית, טכניקות שכנוע, עבודת צוות, משוב לעובדים, ניהול זמן, התמודדות עם לחץ ושחיקה, ניהול קונפליקטים, חשיבה יצירתית, ניהול ממשקים, שיווק עצמי, הגדרה ומדידה של יעדים ועוד.
בהדרכה אישית עם אשר גרינבאום, מנכ"ל קבוצת כימיקלים לישראל
יישמתי ותרגלתי את המודלים האלה עם מאות רבות של מודרכים לאורך השנים, ומהפידבקים הרבים למדתי שהשיטה פשוטה, בהירה, יעילה ומובילה ללמידה מצויינת.
אבל לא הסתפקתי רק בבדיקת אפקטיביות עצם הלמידה. אין ערך ללמידה אם היא לא מניבה תוצאות פרקטיות בשטח. לכן בנוסף היה חשוב לי לוודא גם את מה שמכונה בספרות המחקרית "העברת הלמידה" (transfer of learning), כלומר לוודא את היישום האפקטיבי של הלמידה בשטח על ידי המודרך.
בפועל, לאחר כל הדרכה אישית אני נוהג לבקש מהמודרך פידבק על התוצאות בשטח. גם כאן הפידבקים הרבים שנצברו לאורך השנים מהמודרכים ציירו תמונה מאוד משמחת - השיטה אפקטיבית ועובדת מצויין בפרקטיקה.
המשמעות: אנשים מתקבלים לעבודה, משדרגים שכר חודשי, הופכים להיות מרצים מבוקשים, בוחרים ומנהלים קריירה אפקטיבית, מצליחים במשא ומתן, מתמודדים היטב עם קונפליקטים ודילמות קשות, ובאופן כללי מרגישים הרבה יותר יעילים.
מדגם משובי מודרכים
למרות ההצלחות והפידבקים המפרגנים, מצאתי לנכון להוסיף מילה חשובה של הסתייגות ותיאום ציפיות: מטבע הדברים לא ניתן להבטיח מראש מאה אחוזי הצלחה. לעיתים קיימים מצבים שבהם כוח עליון או משתנה מתערב בלתי צפוי גורמים למציאות להיות שונה ממה שחשבנו. כדי למזער למינימום מצבים כאלה, אני נוהג לשים דגש רב בהדרכות על התכוננות קפדנית מראש. ההתכוננות כוללת: איסוף מידע מקדים, ביצוע סימולציות, ותרגול תגובות למצבים בלתי מתוכננים ולהפתעות. התכוננות שיטתית כזאת מצריכה קצת יותר השקעה מוקדמת, אבל מגדילה בעשרות אחוזים את סיכויי ההצלחה ומחזירה את ההשקעה המוקדמת בריבית דריבית. מניסיון!
בהדרכה אישית לקראת הופעה בטלוויזיה