top of page

אודות

בחודש מאי 2000 הוסמכתי כעורך דין והחגיגה בבית היתה גדולה. היה ברור לכולם שאצטרף למשרד עורכי הדין המצליח של אבא שלי. שותפות במשרד קיים היא חלומו של כל עו"ד מתחיל. אבל עבודה במשרד עורכי דין לא עניינה אותי, היו לי חלומות אחרים. התשוקה הגדולה ביותר שלי מאז ומתמיד היתה הדרכה. מאחוריי היו כבר שמונה שנות ניסיון בהדרכה - הדרכה בצבא, הדרכה במחנה קיץ בארה"ב, הדרכת משלחות תורמים יהודים מחו"ל, הדרכת חוגים לחבר'ה צעירים, והדרכת תיכוניסטים לבגרות בלשון. עם סיום התואר הראשון הסתיימה לה גם תקופת העבודה הסטודנטיאלית והייתי צריך לחפש "עבודה של גדולים". בשלב זה עוד לא ידעתי שבקרוב מאוד הקריירה שלי עומדת להיות מוכרעת לתמיד.

אופיר צומן
החוצפה שסידרה לי קריירת הדרכה

ראיון העבודה הראשון שלי הוביל אותי למסלול הכשרת עתודה ניהולית בחברת מי עדן. במהלך ההכשרה הגיעה אלי שמועה מפתיעה ומרגשת: החברה החליטה להקים מחלקת הדרכה ומחפשת איש הדרכה שיבנה את המחלקה מאפס וינהל אותה. אמנם הייתי מנוסה בביצוע הדרכות, אבל לא היה לי שום ניסיון בניהול מחלקת הדרכה, בוודאי לא בחברה עסקית מובילה וגדולה כמו מי עדן. ולמרות זאת היתה לי תחושת בטן לא מוסברת שגרמה לי להיות משוכנע ובטוח לחלוטין שהתפקיד מתאים לי בול. הייתי אז רק כחודשיים בחברה, ולמרות שזה היה די חצוף מצידי, הגשתי את מועמדותי לתפקיד. הוסבר לי בנימוס שמחפשים איש מקצוע הרבה יותר מנוסה ממני, אבל אני התעקשתי שאני מתאים לתפקיד. שיא החוצפה הגיע כשהודעתי חגיגית שאם אני לא מקבל את התפקיד אני עוזב מיד את החברה. באמת התכוונתי לזה. אלוהים יודע איך ולמה, אבל קיבלתי את תפקיד מנהל ההדרכה של מי עדן.

 

עוד באותו יום התחלתי בהקמת מחלקת ההדרכה מאפס. זו היתה תקופה מאוד אינטנסיבית, מאתגרת, מרגשת ומספקת, שבה זכיתי להכיר את המוצרים הנהדרים של החברה, להתוודע לדי.אנ.איי. של העולם העסקי, ולעבוד עם אנשים מופלאים שעם חלקם אני בקשר עד היום. מחלקת ההדרכה קמה, צמחה והתבססה בארגון, והרגשתי שהצלחתי לפרוע את השטר. לאחר שהחלטתי לסיים את תפקידי ולהתקדם לתפקיד הבא, כתבה לי אחת הקולגות בחברה את הדברים המרגשים הבאים שיצאו מהלב ונכנסו אל הלב:

"אופיר איש יקר, הקמת אימפריה לתפארת. מה שהיה חלום רחוק של סמנכ"ל החברה פתאום קרם עור וגידים. הכל נעשה בצורה מעמיקה ומקצועית, בליווי צמוד שלך, עם הרבה מעוף וחשיבה. והכל בלי אף אחד, לגמרי לבד מול המערכת, וסה"כ אתה יחסית חדש. והכל בצניעות, לאורך כל שעות היום, תמיד זמין, תמיד סבלן, תמיד מחייך".

 

לאחר תפקיד מרתק נוסף כמנהל הדרכה של רשת זארה ישראל, החלטתי לצאת לדרך הדרכה עצמאית. הרגשתי צורך ליצור ולבצע את ההדרכות בדרך שלי, בחופש מוחלט וללא שום מגבלות ארגוניות. חוץ מזה אהבתי לבצע את ההדרכות בעצמי, זה היה האקשן והכיף האמיתי. פחות ריגש אותי להיות מנהל תפעול שמהנדס את מערך ההדרכות הארגוני ושוכר מדריכים חיצוניים. 

 

היציאה לעצמאות כספק הדרכה היתה עבורי רגע מכונן. ההחלטה לוותר על תפקיד ניהולי נוח ומשכורת קבועה, כמו גם ההחלטה קודם לכן לוותר על שותפות במשרד עו"ד מצליח, לא היו ברורות לאנשים בסביבתי שלא ממש הבינו איזה שד נכנס בי. אבל לי לא היה שום ספק שזה הצעד הנכון. תמיד הלכתי עם הלב ואת ההיגיון כבר שכנעתי אחר כך. הרגש חשוב יותר מהשכל.

 

תחומי ההתמחות שלי בהדרכה וייעוץ - "הדרכה 361º"

 

במשך למעלה מ - 25 השנים שבהן אני מרצה ומייעץ לארגונים (B2B) ולאנשים (B2C) מכל הסוגים והמגזרים, פיתחתי התמחות מקצועית במגוון הדרכות שנותנות מענה למגוון צרכים של ארגונים ואנשים פרטיים:

  • פרזנטציה וכריזמה - מגוון סדנאות לשיפור מיומנויות השכנוע, ההשפעה והתקשורת הבינאישית, בכלל זה: הופעה מול קהל; ראיונות עבודה ומכרזים; גיוס כספים; הופעה בתקשורת; התמודדות עם פחד קהל; דיבייט וטיעון; טיפול בהתנגדויות; משא ומתן; מכירות ושירות; שיווק ומיתוג עצמי; פיתוח מערכי הדרכה; שדרוג מצגות; הכנת סרטי הדרכה ושיווק; כתיבה שיווקית; כתיבת מאמרים וברכות; הקמה והדרכה של מועדוני פרזנטציה ודיבייט פנים-ארגוניים; סימולציות פרזנטציה; ועוד.

  • פיתוח מנהלים - מגוון סדנאות לשיפור מיומנויות ניהוליות, בכלל זה: מנהיגות כריזמטית; אפקטיביות אישית וניהול זמן; קבלת החלטות שיטתית; העברת מסרים השפעה ושכנוע; בחירת קריירה; חניכת מדריכים; תקשורת בינאישית; ועוד.

  • אתיקה וקוד אתי - כתיבה והטמעה של קוד אתי בארגון מ - א' ועד ת'; סדנאות אתיקה וקבלת החלטות מוסריות; סדנאות סימולציה לפתרון דילמות מוסריות; ייעוץ וחוו"ד כתובה ומנומקת לפתרון דילמות מוסריות אישיות וארגוניות; ועוד.

  • מניעת הטרדה מינית - הרצאות למניעת הטרדה מינית בשלושה פורמטים: הרצאה בסיסית, הרצאה שלב ב', הרצאה שלב ג'; הרצאה מקוונת למניעת הטרדה מינית; סדנאות להכשרת אחראיות למניעת הטרדה מינית בארגון; ניהול בירור תלונות עבור הארגון וכתיבת דו"ח סיכום בירור; ייעוץ משפטי וכתיבת חוות דעת משפטיות לארגונים ולאנשים פרטיים; כתיבת הספר: "הטרדה מינית ומניעה וטיפול"; הקמה וניהול של הפורום המקצועי למניעת הטרדה מינית בארגונים (ללא תשלום); ועוד.

  • הדרכה אישית ומנטורינג -  ליווי מנהלים ועובדים בהדרכה אישית עפ"י מודל מנטורינג שיטתי וייחודי. תכני המנטורינג כוללים בין השאר: גיבוש ערכים ותפיסה ניהולית; אסטרטגיות מנהיגות ניהול והשפעה; טכניקות שכנוע; עבודת צוות; משוב לעובדים; ניהול זמן ואפקטיביות אישית; התמודדות עם לחץ ושחיקה; ניהול קונפליקטים; פיתוח אישי ולמידה; חשיבה יצירתית; ניהול ממשקים בארגון ומחוצה לו; שיווק עצמי; הבנת תהליכים ארגוניים; הגדרת יעדים; מדידת יעדים; ועוד. המפגשים מתקיימים כהדרכה אישית במשרד, או כליווי וחניכה בשטח בזמן אמת (OJT - on the job training).

  • מערכת ההרצאות המקוונות - מערכת ההרצאות המקוונות היא פיתוח ייחודי המהווה שילוב אופטימלי של הטוב מכל פורמטי ההדרכה השונים: גם צפיה בהרצאה מקצועית, חיה וחווייתית של מומחה ומרצה מוביל בתחום, כמו ב - TED; גם ביצוע מהיר ויעיל של ההדרכה לכלל עובדי הארגון, כולל ארגונים עם אלפי עובדים; גם וידוא הבנת התכנים באמצעות שאלון ידע המופעל מיד בסיום ההרצאה המקוונת; גם תיעוד מסודר בקובץ אקסל של שמות כלל העובדים שעברו את ההדרכה; גם נוחות ופשטות צפיה בהרצאה מכל מקום ובכל זמן באמצעות סלולרי, מחשב או טאבלט; וגם חיסכון משמעותי בעלויות, בדומה ללומדה.

 

למי שתהה מהי משמעות הלוגו "הדרכה 361º": מגוון מקיף ושלם של תחומי הדרכה וייעוץ לארגונים ולאנשים פרטיים. המעלה הנוספת - ייחודיות וערך מוסף מעל הסטנדרט הרגיל הקיים. אגב, ל"פרזנטציה", ול"מנטורינג" אין לצערי תרגום הולם בעברית, אז נאלצתי להשאיר את הביטוי המקורי בלעז. תאמינו או לא - התייעצתי על זה אפילו עם אבשלום קור...

תפיסת ההדרכה והשירות שלי

 

תפיסת ההדרכה והשירות שלי התגבשה דווקא מתוך מקום של לקוח הדרכה, עוד הרבה לפני שהפכתי ספק הדרכה. כמנהל הדרכה בארגונים קניתי שירותים מספקי הדרכה חיצוניים. גם כאדם פרטי קניתי לא מעט הדרכות לאורך השנים. כלקוח שמצפה לסטנדרט גבוה של קבלת שירות מקצועי, שאלתי את עצמי שוב ושוב: מהם הקריטריונים המרכזיים שאותם ספק ההדרכה צריך לקיים, כדי שארגיש בטוח ושלם עם עצמי לקנות ממנו שירותי הדרכה? גיבשתי לעצמי תשעה קריטריונים מרכזיים:

  • ברמה המקצועית: ידע, כלים, כיף - כלקוח הדרכה, היה חשוב לי שההדרכה שאני קונה תעניק לי ידע חדש ומעודכן, כלי עבודה פרקטיים וחוויית למידה. 

  • ברמה השירותית: מהירות, אדיבות, פתרון - כלקוח הדרכה, היה חשוב לי שהשירות של ספק ההדרכה יהיה זמין וזריז, אדיב ואיכפתי, ושייתן פתרון מתאים לצורך האמיתי שלי. ספק הדרכה מקצוען אמור לעשות אבחון צרכים רציני שבסופו יידע מה הלקוח צריך, טוב יותר מהלקוח עצמו. 

  • ברמה הערכית: הגינות, אנושיות, אוטוריטה - כלקוח הדרכה, היתה חשובה לי גם אישיותו של הספק והערכים שאותם הוא ייצג. היה חשוב לי לשלם לספק הדרכה הוגן, שמכבד בני אדם, כזה שגם לוקח ברצינות ולעומק את המקצוע שלו ולכן נחשב אוטוריטה בתחומו.  

 

הקריטריונים האלה עובדים לשני הצדדים. את אותו סטנדרט שכמנהל הדרכה ציפיתי לקבל מספקי הדרכה, גזרתי על עצמי גם לתת כספק הדרכה. אם אני מצליח לעמוד בקריטריונים האלה, תצטרכו לשאול את לקוחותיי.

 

אקדמיה

 

תואר ראשון במשפטים ובמנהל עסקים למדתי במחזור הראשון (!) של המרכז הבינתחומי בהרצליה. לאחר שנת התמחות במחלקה המשפטית של נציבות מס הכנסה הוסמכתי כעו"ד. את התואר שני בחינוך למדתי באוניברסיטה הפתוחה. למה דווקא חינוך? כי היתה לי הרבה מאוד פרקטיקה בתחום ההדרכה והרגשתי שחסרה לי התיאוריה. למה דווקא באוניברסיטה הפתוחה? את זה אני מסביר בסרטון הזה. התזה שלי עסקה בהשפעת הפרזנטציה והחזון של מנהל בית הספר על תפיסתו כמנהיג כריזמטי. הנה גם המאמר האקדמי הראשון שלי על בסיס מחקר התזה (ביחד עם מנחיי היקרים בתזה: פרופ' רונית בוגלר וד"ר אבנר כספי).

בימים אלה אני כותב הצעת מחקר דוקטורט בנושא הפצה ויראלית של מנהיגות כריזמטית בפייסבוק. 

 

במשך ארבע שנים לימדתי קורס אתיקה וקבלת החלטות מוסריות ב Executive MBA באוניברסיטה העברית, ולאחר מכן לימדתי במשך חמש שנים את אותו קורס באותו מסלול באוניברסיטת בן גוריון. חמש עשרה שנים לפני שהתחלתי ללמד בבן גוריון, ניסיתי להתקבל לשם כסטודנט לתואר שני במנהל עסקים, אבל לא קיבלו אותי. נהגתי לספר את זה לסטודנטים בשיעור הראשון של כל מחזור, כדי להרגיע אותם שלא משנה מה הם יעשו בקורס, הם כבר יותר טובים ממני. 

 

בנוסף, אני מלמד סדנאות פרזנטציה ושכנוע במגוון מוסדות אקדמיים: אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית, האוניברסיטה הפתוחה, אוניברסיטת אריאל, המכללה האקדמית ת"א יפו, מכללות לחינוך ועוד. הזדמן לי גם ללמד קורס בנושא השפעה, שכנוע ופתרון קונפליקטים לקבוצת סטודנטים חרדים לתואר שני בייעוץ חינוכי בשלוחת אוניברסיטת חיפה בבני ברק. זו אחת הקבוצות הטובות שיצא לי ללמד.

אהבות והתמכרויות נוספות

 

בחיידק התקשורת נדבקתי אחרי הצבא. לאחר השחרור התחלתי לעבוד ככתב חדשות בטלוויזיה המקומית ברחובות. מאוחר יותר גם הגשתי שם את החדשות המקומיות. מאז ועד היום עברתי כמה וכמה תחנות בתקשורת: קריין חדשות בגלי צה"ל, מגיש תוכניות בקול ישראל, קריין פרסומות, מרואיין ומגיש פינות בטלוויזיה וברדיו, וכותב מאמרי פרשנות וניתוח בעיתונות. 

מזה כמה שנים שאני טבעוני מטעמי מצפון. מאז ומתמיד היתה לי רגישות מיוחדת לחלשים. משתתפי ההדרכות תמיד צוחקים כשאני מציג את עצמי כ"מחבק עצים". בעבר התנדבתי ארבע שנים במרכז סיוע לנפגעי תקיפה מינית, ובשנים האחרונות אני מנהל בהתנדבות את הפורום המקצועי למניעת הטרדה מינית בארגונים. חוץ מזה עוסק בעוד כמה וכמה פרוייקטים למען הקהילה, אבל לא אלאה אתכם. 

לפי מספר שנים גיליתי את הריצה והתמכרתי. עד אז רק שחיתי. לא חשבתי שאהיה מסוגל להתמיד בריצה, אבל זה קרה בלי לשים לב. עד כה התמקדתי במרוצים של 5 ו - 10 ק"מ. עדיין לא ניסיתי חצי מרתון או מרתון, אבל הרצים המנוסים לימדו אותי שעם הגיל גם עולים הנפחים. 

bottom of page